Image
IZBRANA KAKOVOST

Ali res poznate vse dobrobiti, ki jih ponuja meso z označbo Izbrana kakovost – Slovenija? 

Ali ste vedeli, da vaša odločitev za nakup mesa z oznako »izbrana kakovost – Slovenija« (v nadaljevanju IK) pozitivno vpliva na celotno verigo preskrbe s hrano? Ko posežete po mesu z znakom IK, najprej naredite veliko dobrega zase, obenem pa tudi za slovensko podeželje, samooskrbo Slovenije, slovensko gospodarstvo, pa tudi za okolje.

Z nakupom mesa z oznako IK boste dobili meso slovenskega porekla najvišje kakovosti, ki je zaradi kratkih transportnih poti tudi bolj sveže. Vse perutninsko in goveje meso z znakom IK je v celoti pridelano in predelano v Sloveniji. Zagotovljena mora biti tudi sledljivost, kar je v Sloveniji zelo dobro urejeno z registri živali. Krmni obrok za govedi mora vsebovati najmanj 50 % voluminozne krme in ne sme vsebovati sestavin z negativne liste, kjer so navedeni dodatki in krmila, ki niso dovoljeni v IK. Pri perutnini mora biti krma brez animalnih proteinov, imeti pa mora dodan selen, saj ta povečuje hranilno vrednost mesa in ima številne ugodne vplive na človeški organizem. Transport pri govedu ne sme biti daljši od 6 ur, pri perutnini pa ne daljši od 5 ur. Vsi rejci, ne glede na to, ali so del skupine ali kot posamezniki, so kontrolirani minimalno enkrat letno. Enako velja za vsakega posameznega predelovalca.

Vaša odločitev za nakup mesa z oznako IK vpliva tudi na slovenske kmete. Za pridelovalce, torej rejce to pomeni neko varnost, saj imajo na ta način zanesljivega kupca oz. predelovalca svojih proizvodov. Predelovalec pa je zainteresiran za njihove surovine, saj želi svoj produkt označiti z znakom IK. Nakup mesa z znakom IK pa je zaradi kratkih transportnih poti od rejca do predelovalnega obrata, ki jih morajo upoštevati pridelovalci in predelovalci, koristen tudi za okolje. K slednjemu pa prispevajo tudi večje količine doma pridelane krme za živali.

Znak IK je znak odličnosti in kakovosti. Z nakupom mesa z oznako IK boste dobili preverjeno in redno kontrolirano meso najvišje kakovosti in slovenskega porekla. 

Zakaj kupovati meso z oznako “izbrana kakovost – Slovenija”
  • Bolj sveže

Meso, označeno z znakom IK, je bolj sveže zaradi kratkih dobavnih poti. Koliko časa pa je dovoljeno za transport živali? »Transport pri govedu ne sme biti daljši od 6 ur, pri perutnini pa ne daljši od 5 ur

  • Bolj kakovostno

Ena izmed zahtev, ki jih morajo izpolnjevati rejci, ki želijo pridobiti oznako IK, je tudi visoko kakovostna in uravnotežena krma. Kakšna mora biti krma za govedo in kakšna pri perutnini? Pri govedih mora krmni obrok vsebovati najmanj 50 % voluminozne krme (seno, mrva, travna silaža, koruzna silaža) in ne sme vsebovati sestavin z negativne liste, kjer so navedeni dodatki in krmila, ki niso dovoljeni v IK. Pri perutnini mora biti krma brez animalnih proteinov. Prav tako mora biti krmi dodanega 0,35 mg selena/kg krme, in sicer v razmerju 0,20 mg organskega selena in 0,15 mg anorganskega selena. Višja vsebnost selena v mesu povečuje njegovo hranilno vrednost in ima številne ugodne vplive na človeški organizem,

  • Slovensko poreklo

Znak IK vam zagotavlja, da je vse perutninsko in goveje meso z znakom IK v celoti predelano v Sloveniji. Pri tem za meso velja tudi, da je bila žival rojena in rejena v Sloveniji. Pri puranjem mesu mora biti žival vsaj 1 mesec rejena v Sloveniji. Pri poreklu govedine pri shemi IK od julija 2021 dalje veljavo določena pravila. Kaj narekujejo? Pri poreklu govedine je z novo specifikacijo prišlo do spremembe, in sicer lahko kmetje kupujejo druga teleta tudi do starosti 6 mesecev, brez da prodajalec teleta izpolnjuje zahteve za IK, a morajo biti teleta slovenskega porekla. To je zdaj olajševalna okoliščina, ker se teleta relativno težko dobijo,

  • Redne kontrole kakovosti

Pridelava in predelava mesa z znakom IK sta deležni dodatnih kontrol. Tako pridelovalci, torej rejci, kot predelovalci, se morajo na vsakem koraku držati strogih in natančno določenih pravil reje, pridelave in predelave, kar jim omogoča pridobitev in ohranitev znaka IK. Kaj vse se torej kontrolira pri mesu z oznako IK? Spremlja se poreklo živali, kontrolira se, da reja poteka v skladu z zahtevami sheme IK, torej da izvajalec izvaja ukrepe oziroma sprovaja zahteve iz specifikacije. Spremlja se krma, pa tudi karenca. To je neko obdobje, ki ga predpiše veterinar, ko se žival tretira z nekim zdravilom ali antibiotikom, kar pomeni, da v tem obdobju meso, mleko, tudi drobovina niso primerni za uporabo. Pri IK se mora temu obdobju dodati še 20 %. Če veterinar predpiše 10 dni, to pri IK pomeni 20 % več, torej da rejec še 12 dni ne sme oddati živali v zakol. Predpisan je tudi omejen čas transporta, zagotovljena pa mora biti tudi sledljivost, kar je v Sloveniji zelo dobro urejeno z registri živali.

  • Dobrobit živali

Za živali, katerih meso nosi oznako IK, je dobro poskrbljeno, kar posledično dobro vpliva na njihovo počutje ter s tem tudi na kakovost mesa.

Bureau Veritas vam lahko pomaga

Imate vprašanja o certificiranju svojih pridelkov ali živil? Tu smo za vas. Kontaktirajte nas preko spodnjega obrazca ali nam pišite direktno.

MARKO MAJER
Vodja oddelka Certificiranje prehranskih izdelkov
01 475 76 61 / marko.majer@bureauveritas.com